168% meer elektrische auto’s verkocht in Q2 2017

168% meer elektrische auto’s verkocht in Q2 2017

De opmars van de volledig elektrische auto voor zakelijk gebruik lijkt een enorme vlucht te nemen. De verkoop van deze auto’s is in vergelijking met vorige jaar fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. Ook de Europese Unie (EU) laat een stevige stijging zien. Steeds meer bedrijven omarmen elektrisch rijden. Enkele cijfers:

 Verkoop elektrische auto’s in het tweede kwartaal 2017

  • In Nederland lag de verkoop van volledig elektrische auto’s 168 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde periode.
  • In het tweede kwartaal werden er 2.094 auto’s van deze auto’s verkocht. In 2016 waren dat er 781.
  • Binnen de EU werd in het tweede kwartaal bijna 50 procent meer volledig elektrische auto’s verkocht: 22.047 auto’s.
  • De hybride auto met een stekker is minder populair. Tenminste in Nederland. Er zijn er maar 267 van verkocht. Op jaarbasis een daling van bijna 84 procent ten opzichte van vorig jaar. In Europa doen ze het nog goed: de verkoop steeg met 42 procent, tot 26.731 auto’s.

In navolging van onder meer Nuon en Eneco, maakte het advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning onlangs bekend dat het geleidelijk overstapt op volledig elektrisch rijden. Dat betekent dat het complete leasewagenpark, momenteel zo’n vijfhonderd auto’s, de komende jaren wordt vervangen door volledig elektrische auto’s. Alle medewerkers met een leaseauto moeten in 2021 elektrisch rijden. Het bedrijf hoopt daarmee de CO2-uitstoot met 13 procent te verlagen.

Met de overstap bereiden bedrijven zich voor op een toekomst waarin rijden op fossiele brandstoffen als benzine en diesel bij wet verboden is. In Groot-Brittannië en Frankrijk wordt de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2040 verboden. Noorwegen wil dergelijke auto’s al vanaf 2025 verbieden. Ook Nederland zal ongetwijfeld paal en perk gaan stellen aan rijden op fossiele brandstoffen.