De autobelastingen worden ingrijpend veranderd

De autobelastingen gaan radicaal veranderen. De officiële Autobrief is er nog niet, maar de plannen zijn grotendeels uitgelekt via RTL Nieuws. De Autobrief van staatssecretaris Eric Wiebes wordt binnenkort in de ministerraad behandeld. Daarna gaat hij naar de Tweede Kamer.

Veel leaserijders moeten rekening houden met hogere belastingen. Wat gaat er veranderen? We zetten de mogelijke veranderingen voor u op een rij:

Bijtellingscategorieën

Van de vier bijtellingscategorieën in 2016 blijven er het jaar daarop maar twee over voor de zakelijke rijder. Alleen volledig elektrische auto’s zoals de Tesla, BMW i3 of de Nissan Leaf vallen nog onder de lage bijtelling van 4 procent. Alle andere auto’s vallen in de hoge categorie (22 procent).

De voorwaarden gelden voor iedere leaserijder die in 2017 een nieuw contract afsluit. Bestaande contracten worden geëerbiedigd. Belangrijk is dat de lage bijtelling alleen geldt over de eerste 50.000 euro van de aanschafwaarde. De eventuele meerprijs valt onder het hoge tarief, wat het zakelijk rijden van een kostbare Tesla duurder maakt.

BPM

Ook de aanschafbelasting, oftewel de BPM, wordt beperkt en naar verluidt met 12 procent afgebouwd. Volledig elektrische auto’s worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en er komt een eind aan de gedeeltelijke vrijstelling voor semi-elektrische auto’s. Tussen 2017 en 2020 wordt als het aan het kabinet ligt de fiscale stimulering van hybride auto’s afgebouwd. De hybrides zijn misschien op papier milieuvriendelijker, maar in werkelijkheid vervuilen volop omdat ze amper aan de stekker worden gehangen.

Verdere veranderingen

  • Oude diesels gaan meer wegenbelasting betalen. Het gaat om diesels zonder roetfilter. Daarvoor moet vanaf 2019 een toeslag worden betaald die kan oplopen tot honderden euro’s.
  • Ook de doelstelling om in 2020 200 duizend elektrische auto’s op de weg te hebben rijden zal worden geschrapt.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie over de Autobrief.

Meer uitleg over de verschillende Autobrieven vindt u hier.

Menu