Met de Hyperloop in een mum van tijd op uw bestemming

Met de Hyperloop in een mum van tijd op uw bestemming

Van Utrecht naar Groningen in een paar minuten. Gewoon over de grond. Het kan in theorie met de Hyperloop. Een vernuftig buizensysteem waarin je met zo’n 1000 km per uur van de ene naar de andere plek reist. Minister Schultz onthulde onlangs de eerste Hyperloop-testfaciliteit van Europa op de campus van de TU Delft. Doel is serieus te onderzoeken of de Hyperloop iets is voor Nederland.

Een hyperloop is een systeem van vacuüm getrokken buizen, waarin je door de zeer lage luchtweerstand enorme snelheden kunt bereiken. Op deze manier kun je zowel personen als goederen in zeer korte tijd van de ene naar de andere bestemming verplaatsen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoekt de mogelijkheden voor een Hyperloop in Nederland. Het ministerie doet dit in samenwerking met startup Hardt, opgericht door het studententeam van de TU Delft, en het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One. Hardt heeft samen met bouwconcern BAM een testfaciliteit gebouwd in Delft, bestaande uit een buis van 30 meter lang met een buitendiameter van 3,2 meter. In deze buis kan het systeem zorgvuldig worden getest. Volgens Hyperloop One kan deze futuristische vorm van transport leiden tot een verminderde uitstoot van 30 procent schadelijke gassen.

Minister Schultz in een persbericht: “In de mobiliteit is met zelfrijdende voertuigen, platooning trucks en drones een nieuw tijdperk begonnen. We willen in Nederland de Europese proeftuin zijn voor nieuwe vormen van mobiliteit en meer kennis opbouwen. De hyperloop is snel, innovatief, stil en duurzaam en daarmee zeer interessant voor de mobiliteit van de toekomst.“

Niet alleen in Nederland worden de mogelijkheden onderzocht voor de Hyperloop. Er zijn al vergaande plannen voor een Hyperloop-verbinding tussen Dubai en Abu Dhabi die de reistijd per auto van ruim 2 uur verkort naar slechts 12 minuten. Hyperloop One hoopt ook Sidney en Melbourne met elkaar te verbinden. Scheelt reizigers die normaal gesproken met de auto zouden gaan zo’n 8 uur reistijd!

Het zal nog wel even duren voordat we echt via de Hyperloop kunnen reizen en vervoeren. Maar in potentie kan dit nieuwe vervoerssysteem echt een belangrijke bijdrage gaan leveren aan een schonere en betere mobiliteit in Nederland en de hele wereld.

Menu