Top 10 zuinige auto’s

In samenwerking met Natuur en Milieu heeft de ANWB 6 nieuwe ‘Benzine en diesel Top 10’s’ opgesteld. Sinds februari hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo investeren Autofabrikanten steeds meer in Research & Development om de CO2-uitstoot van hun auto’s te verminderen. Als gevolg een ware wisseling van de auto’s in de top 10’s. Onderstaand worden de belangrijkste wisselingen met betrekking tot het voorgaande halfjaar toegelicht.

Benzineauto’s

De Lexus IS staat nu op de eerste plaats in de ‘Top 10 zuinigste, grote benzineauto’ met een CO2-uitstoot van 97 gram. Daarmee heeft dit model de Ford Mondeo van de troon weten te stoten. Verder is de Suzuki Vitara met een CO2-uitstoot van 123 nieuw in het grote benzinesegment.

In de ‘Top 10 middelgrote benzineauto’s’ heeft het merk Lexus zijn koppositie moeten afstaan aan Toyota. De Toyota Auris stoot slechts 3 gram minder uit dan de nummer 2: Lexus CT. Deze modellen hebben allebei een bijtelling van 14%. Verder is de Peugeot 308 in de middelgrote klasse gestegen van de achtste naar een vierde plaats.

De lijst met kleine benzineauto’s bleef ongewijzigd: de Toyota Yaris Full Hybrid is in deze klasse nog altijd de zuinigste auto.

Dieselauto’s

De ontwikkelingen en positiewisselingen zijn in de ‘Diesel top 10’s’ minder groot dan in de benzine Top 10’s. De Citroën DS5 staat nog steeds op de eerste plaats in de ‘Top 10 zuinige dieselauto groot’. In het grote dieselsegment komt de Peugeot 508 binnen op een vijfde plaats met dank aan een nieuwe krachtbron. Dit model stoot slechts 97 gram CO2 uit.

In de ‘Top 10 zuinige dieselauto middelgroot’ zijn de Citroën C4 Cactus, de Peugeot 308 en Volvo V40 D2 nog altijd de zuinigste modellen.

De nummer 1 positie in de ‘Top 10 kleine diesels’ wordt steevast bezet door 3 modellen: de Citroën C3, de Citroën DS3 en de Peugeot 208. Deze modellen hebben allemaal een CO2-uitstoot van 79 gram waardoor ze in 2015 nog in de 14% bijtellingscategorie vallen.

Benieuwd naar het totale overzicht van de Top 10’s. Klik hier! Begin augustus zal opnieuw de balans worden opgemaakt.

Menu