Project 1: Terberg´s Stove for a school Fund

Sinds 2016 investeert Terberg extra in een fonds om speciale professionele cookstoves voor grote keukens te implementeren in scholen. Terberg maakt kooktoestellen in 7 scholen mogelijk het eerste jaar, uitgroeiend tot 20 scholen na 3 jaar en 60 scholen na 8 jaar. Hoe werkt dit?

In Oeganda is het gebruikelijk dat schoolkinderen een maaltijd op school nuttigen. Een gemiddelde school in Oeganda spendeert momenteel een truckload aan hout per maand om te koken voor de schoolkinderen. Met de installatie van een professionele cookstove kan het houtgebruik drastisch naar beneden, waardoor nog maar een derde van het hout nodig is. Helaas is het voor geen enkele school haalbaar om de benodigde investering van € 1.500,- aan te gaan voor een professionele cookstove. Rentes van 30% zijn niet ongebruikelijk in Oeganda, waardoor deze enorme kostenbesparing en verbetering van de gezondheid van kinderen niet kan worden gerealiseerd.

Terberg Stove for a school

Terberg Stove for a school

Terberg Stove for a school

Maar het kan anders

Met Terberg’s Stove for a school Fund wordt een ‘revolving fund’ opgezet waarbij de initiële investering voor een cookstove wordt overgenomen door de projectontwikkelaar. Het project financiert de cookstove, en de school betaalt in maandelijkse kleine bedragen van plusminus 20 cent per leerling per kwartaal de cookstove af. Daarna is de cookstove eigendom van de school en gaat de besparing gewoon door. Het principe ligt dichtbij de core business van Terberg Leasing: het financieel mogelijk maken van het gebruik van bedrijfsmiddelen waarvan de aanschafprijs te hoog is om te dragen voor gebruikers.

Aanvankelijk zullen ongeveer 7 scholen worden voorzien van cookstoves. Deze zullen in 2 jaar worden terugbetaald. Doordat het fonds de opbrengsten van afbetaalde cookstoves weer investeert in nieuwe cookstoves op andere scholen, is de impact veel groter: na 8 jaar zullen 60 scholen kunnen worden voorzien. Met dit fonds plant Terberg Leasing een zaadje, dat uitgroeit tot een grote duurzame verandering op de lange termijn.

Terberg Stove for a school

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over ons project 'Stove for a school Fund'?

Wij helpen u graag verder

Telefoon
030 288 47 74
E-mail
info@terbergleasing.nl

Doordeweeks bereikbaar van 8:15 tot 17:30

Greenlease

Slimme aanpak voor een duurzaam wagenpark én lagere kosten

Download brochure ‘Greenlease’

Download de brochure