Tips om uw veiligheid te vergroten en schadelast te verminderen

 

Met onderstaande tips zorgt u niet alleen voor de veiligheid onderweg maar ook voor minder schade. Een grote boosdoener van de onveiligheid en schadelast is de afleiding die het gebruik smartphones in het verkeer veroorzaken.

Afleiding door smartphone gebruik beïnvloedt een aantal essentiële aspecten van de rijvaardigheid. Automobilisten slingeren bijvoorbeeld meer tijdens het voeren van een telefoongesprek, het bedienen van het scherm of het sturen en lezen van tekstberichten.

Er zijn apps die u op uw smartphone kunt installeren (bijvoorbeeld de ‘Auto Reply App’, ‘Drive Safely Keep Focused’, ‘Automodus’) en die het onmogelijk maken om sommige functies van een telefoon te gebruiken tijdens het rijden.

De huidige Mono campagne van het Ministerie van IenM vraagt bestuurders om binnenkomende berichten (automatisch) te blokkeren als ze onderweg zijn. Aan verzenders vragen ze om even te wachten met een bericht als ze weten dat de ontvanger aan het verkeer deelneemt. Op deze website vindt u informatie en tips.

 1. Laat uw auto minimaal eenmaal per jaar controleren bij uw garage. Bij periodiek onderhoud komen eventuele problemen eerder naar boven. Vooral de profieldiepte van uw banden, goede remmen en goede verlichting zijn zeer belangrijk en helpen schade te voorkomen.
 2. Stel uw navigatie vooraf in want tijdens het rijden kan dit afleiden.
 3. Voer geen verhitte discussies met uw medepassagiers.
 4. Achteruit inparkeren is veiliger en levert minder schade op.
 5. Probeer uw auto ’s nachts op een verlichte plaats te zetten; dit voorkomt vandalisme.
 6. Houd afstand van uw voorganger. Denk aan de twee-secondenregel. waarbij u met de auto twee seconden afstand houd tot uw voorganger.
 7. Kijk verder dan de auto voor u.
 8. Vertrek op tijd en houd rekening met de spits, zodat u niet opgejaagd naar uw bestemming hoeft en minder kans loopt op schade.
 9. Bekijk van te voren uw reisroute of gebruik een navigatiesysteem.
 10. Zorg voor schone/ijsvrije ruiten, goedwerkende ruitenwissers en verlichting, afgestelde spiegels.
 11. In het zomerseizoen: zorg voor goede airco en voldoende water om te drinken.
 12. In het winterseizoen: stap tijdig over op winterbanden.
 13. Bij mist: snelheid halveren, afstand verdubbelen.
 14. Bij een glad/nat wegdek: hou rekening met een langere remweg.

Veiligheidssystemen zorgen er voor dat auto’s steeds veiliger worden; ze kunnen echter niet op tegen een verkeerde rijstijl. U bent als berijder verantwoordelijk voor uw veiligheid en die van anderen om u heen.

Veilig de winter door

Tijdens de winter vragen de weersomstandigheden meer van uw leaseauto. Download tips voor het veilig rijden in uw leaseauto in de winter.

Download veiligheidstips